Cel mai mare dar al vietii este sanatatea

Consultatii personale : De luni pana vineri intre orele 8-20
  Contact : 00(40) 745 421 274
limba maghiara

Tratare melanom, cancer de piele

Folosind partcule mici de aur și un fel de rășină, o echipă de cercetători a descoperit modul de a face un nou tip de senzor flexibil care, într-o zi ar putea fi integrat în piele electronică sau e-piele. Dacă oamenii de stiință învață cum să atașeze e-piele la nivelul membranelor protetice, persoanele cu amputații ar putea fi din nou în măsură să simtă schimbări în mediile lor. Constatărie apar în numărul din iunie al ACS Applied Materials and Inerfaces.
Sectorul constă în capacitaea senzorului de a detecta trei tipuri de date simultan. În tip ce tipuri curente de e-piele pot detecta doar atingerea, invenția echipei Technion ”poate simți simultan atingere, umiditate și temperatură așa cum poate face pielea reală”, spune liderul echipei de cercetare, profesorul Hossan Haick. În plus, ”noul sistem este de cel puțin 10 ori mai sensibil la atingere decât sistemele de pilele electronică pe bază de atingere existente în pezent.

Cercetătorii au fost mult timp interesați de senzori flexibili dar au avut probleme cu adaptarea lor în a-i utiliza în masă, un senzor flexibil ar trebui să ruleze la o tensiune joasă (astfel ar putea fi compatibil cu bateriile din dispozitivele portabile de astăzi), să măsoare o varietate mare de presiune și să facă mai mult de o măsurătoare o dată, incluzând umiditatea, temperatura, presiunea și prezența substanțelor chimice. În plus, acești senzori ar trebui să fie în măsură să se facă rapid, ușor și ieftin.

Senzorul echipei Techion are toate aceste calități. Secretul este utilizarea de nanoparticule acoperite de un singur strat de doar 5-8 nanometri în diametru. Ele sunt realizate de aur și sunt înconjurate de legături de molecule numite liganți. De fapt, nanoparticulele acoperite de un singur strat poate fi gândit ca în cazul florilor unde centrul florii este aurul sau nanoparticula de metal și petalele îl reprezintă un monostrat de liganți organici care în general îl protejează” spune Haick.

Echipa a descoperit că, atunci când aceste nanoparticule sunt așezate deaspra unui substrat, în acest caz, realizate din PET (tereftalat de politilen flexibil), aceași plastic găsit în sticle de suc-compusul rezultat a condus electicitatea în mos diferit, în funcție de felul în care a fost îndoit substartul.

( Mișcarea de îndoire aduce unele particule mai aproape de altele crescând rapiditatea electronilor de a trece printre ele). Această proprietate electrică înseamnă că, senzorul poate detecta o gamă largă de presiuni, de la zeci de miligrame până la zeci de grame. ”Senzorul este foarte strabil și poate fi atașat la orice formă de suprafață păstrând în același timp funcția stabilă” spune Dr. Nir Peled, șeful cercetării și detectării cancerului toracic la Sheba Medical Center din Israel, care nu a fost implicat în cercetare.

Și, luând în considerare cât de gros este substratul, precum și din ce este făcut, oamenii de știință pot modifica cât de sensibil este senzorul. Datorită faptului că acești senzori pot fi modificați/personalizați, ei ar putea în viitor  să efectueze o varietate de alte sarcini, incluzând tulpina de monitorizare pe poduri și de a detecta fisuri în motoare.

”Într-adevăr”, spune Dr. Peled ”dezvoltarea pielii artificiale ca biosenzor, efectuată de Profesorul Haick și echipa lui este o altă descoperire care pune nanotehnologia în fața erei de diagnosticare.
Echipa de cercetare i-a inclus, de asemenea și pe Meital Sagev-Bar pe Gregory Shuster, studenți abslvenți ai Institutului de Nanotehnologie precum și pe Avigail Landman și Maayan Niz-Shapira, studenți din cadrul Departamentului de Inginerie Chimică.

Facebook