Cel mai mare dar al vietii este sanatatea

Consultatii personale : De luni pana vineri intre orele 8-20
  Contact : 00(40) 745 421 274
limba maghiara

cancerului

Israel: progrese semnificative în tratarea cancerului de piele

Cercetătorii au monitorizat procesul prin care celulele canceroase penetrează pielea, fapt ce le-a permis să creeze noi medicamente care să stopeze boala relatează Jerulasem Post.

Modalitatea prin care melanomul – cea mai agresivă și mortalӑ formă  de cancer – se răspândește în corp a fost descoperită de cercetători din cadrul Universității din Tel Aviv (TAU) și din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ).

Descoperirea, subiectul unui articol de referință ȋn publicația Nature Cell Biology, dă speranța că această boală va deveni “neamenințătoare și ușor de vindecat”.

Colectivul de cercetători condus de dr. Carmit Levy a reușit să ȋnțeleagă mecanismul metastazic al melanomului. Oamenii de știință au descoperit că ȋnainte de a se răspândi la alte organe, tumoarea trimite niște vezicule minuscule ȋncărcate cu informație genetică (mai precis cu ARN, acid ribonucleic), care produc mutații structurale la nivelul pielii, cu scopul de a ȋnlesni răspândirea celulelor canceroase. Cercetătorii au descoperit și substanțele chimice care să stopeze acest proces, urmând ca ȋn scurt timp acestea să fie testate pe oameni.

Conform organizației  Skin Cancer Foundation, melanomul ucide un om la fiecare 52 minute, iar numărul bolnavilor a crescut constant ȋn ultimii 30 ani. In ciuda progreselor făcute de medicinӑ, nu există ȋncă un remediu pentru această boală mortală.

“Pericolul melanomului nu este tumoarea initială ce apare pe piele, ci metastaza – celulele canceroase răspândindu-se la toate organele vitale, precum creierul, plămânii, ficatul și oasele”, a spus dr. Carmit Levy. “Am descoperit cum cancerul de piele se răspândește la organe și am găsit cum să îi împiedicăm procesul ȋnainte de generalizare”, a mai declarat acesta.

TAU a colaborat ȋndeaproape cu prof. Jörg Hoheisel și Laureen Sander de la DKFZ Heidelberg , cu dr. Shoshi Greenberger de la Centrul Medical din Sheba și cu dr. Ronen Brenner de la Centrul Medical Wolfson din Holon.

Cercetătorii au ȋnceput prin a monitoriza mostre luate de la pacienți: “Am examinat mostre de cancer ȋn fazӑ incipientă, de dinainte de ȋnceperea generalizării”, a zis Levy. “Spre surprinderea noastră, am descoperit schimbări ale morfologiei pielii – ale straturilor de profunzime a acesteia – schimbări care nu au mai fost remarcate până acum. Următoarea noastră provocare a fost să ȋnțelegem ce sunt aceste modificări și cum sunt ele legate de cancer”. Cercetătorii au reușit ȋntr-un final să descopere – și implicit să stopeze – mecanismul metastazei ȋn cazul cancerului de piele.

Conform declarațiilor dr. Carmit Levy, oamenii de științӑ știau deja de ceva timp cӑ melanomul ia naștere ȋn stratul exterior al pielii, ȋn epiderm. În fazele sale incipiente, cancerul nu este capabil să se răspândească, deoarece nu are acces la vasele de sânge – calea cea mai rapidӑ prin care celulele canceroase sunt transportate ȋn restul corpului. Fără vascularizare ȋn epidermă, tumoarea trebuie mai ȋntâi să intre ȋn contact cu vasele de sânge din straturile din profunzime ale pielii.

“Am descoperit că ȋncă de ȋnainte de a se răspândi ȋn toate straturile pielii, tumoarea trimite mici vezicule ce conțin ARN. Acestă infuzie produce schimbări morfologice ȋn piele, cu scopul de a pregăti terenul pentru a primi și transporta mai departe celulele canceroase. A devenit limpede pentru noi că prin blocarea acestor vezicule am putea fi capabili să stopăm boala”.

Descoperind mecanismul, cercetătorii au reușit să-și mute efortul spre crearea de substanțe care să poată interveni și bloca procesul de răspândire ȋn fazele sale de ȋnceput. S-au obținut deja doi compuși chimici care au fost testați cu succes ȋn laborator și urmează testarea pe oameni.

“Cercetările noastre sunt un pas important pe calea spre un tratament complet al cancerului de piele”, a concluzionat dr. Carmit Levy. “Sperăm ca progresele noastre vor transforma melanomul ȋntr-o boalӑ ușor de tratat

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *