Cel mai mare dar al vietii este sanatatea

Consultatii personale : De luni pana vineri intre orele 8-20
  Contact : 00(40) 745 421 274
limba maghiara

Alkohol

Alcoolismul si dependenta de alcool: simptome, cauze, tratament

Alcoolismul este considerat din punct de vedere medical o boala , in mod special o boala dependenta. In psihiatrie s-au folosit de mai multe denumiri, in special “abuzul de alcool”,”dependenta de alcool” si “tulburarea de consum de alcool”, care au usor diferite definitii.  Abuzul de alcool are potentialul de a afecta aproape orice organ din corp, inclusiv creierul. Efectele toxice cumulative ale abuzului cronic de alcool poate cauza ambele probleme medicale si psihiatrice.

Mecanismele biologice care cauzeaza alcoolismul sunt acelea de stres , de sanatate mintala , istoricul familial , varsta, etnie, si de obiceo toate influenteaza riscul pentru starea de sanatate.

Tratamentul pentru alcoolism are mai multe etape. Din cauza problemelor medicale care pot fi aparea, detoxifierea de alcool trebuie sa fie atent controlata si poate implica medicamente precum diazepamul .

Persoanele care sufera de alcoolism au uneori  si alte dependente, inclusiv dependenta de benzodiazepine, care poate complica tratamentul. Dupa detoxifiere, alte tipuri de sprijin, cum ar fi terapia de grup sau de grupuri de auto-ajutorare sunt folosite pentru a ajuta persoana sa ramana treaz.

Comparativ cu barbatii, femeile sunt mai sensibile la efectele fizice, cerebrale, mentale si nocive de alcoolului.

In 1979, un expert din comitetul Organizatiei Mondiale a Sanatatii  descuraja utilizarea de “alcoolism” in medicina, preferand denimirea de “sindromul de dependenta de alcool”.

Persoanele care sufera de alcoolism sunt adesea numite “alcoolici”. Multe alte cuvinte, unele dintre ele jignitoare, au fost folosite de-a lungul istoriei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca exista 140 milioane de oameni din intreaga lume, cu alcoolism

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Semne si simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Alcoolismul: Semne si simptome

Riscul de dependenta de alcool incepe la niveluri scazute ale consumului de alcool si creste direct atat cu volumul de alcool consumat si cat si urmarirea unui model de a bea cantitati mai mari pe ocazie.

La femeile gravide, alcoolul poate provoca sindromul alcoolismului fetal.

Alcoolismul este caracterizat printr-o crestere a tolerantei si a dependentei fizice de alcool, care afecteaza capacitatea unui individ de a controla consumul de alcool in conditii de siguranta. Alcoolismul poate avea efecte adverse asupra sanatatii mentale, cauzand tulburari psihice si cresterea riscului de suicid. O dispozitie depresiva este un simptom comun.

Abuzul de alcool pe termen lung poate provoca o serie de simptome fizice, inclusiv ciroza hepatica, pancreatita, epilepsie, polineuropatie, dementa alcoolica, boli de inima, deficiente nutritionale, ulcer peptic si disfunctie sexuala , si poate fi in cele din urma fatala. Alte efecte fizice includ un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, malabsorbtie, boala hepatica alcoolica, si cancer .

Deteriorarea sistemului nervos central si sistemului nervos periferic poate sa apara de la consumul de alcool sustinut.

Femei dezvolta complicatii pe termen lung ale dependentei de alcool mai repede decat barbatii. In plus, femeile au o rata mai mare a mortalitatii la alcoolism decat barbatii.

Exemple de complicatii pe termen lung includ creier, inima, si leziuni hepatice si un risc crescut de cancer de san . In plus, consumul exagerat de alcool de-a lungul timpului a fost gasit pentru a avea un efect negativ asupra functionarii de reproducere la femei.

Abuzul pe termen lung de alcool poate provoca o gama larga de probleme de sanatate mintala.

Tulburari psihice sunt comune la alcoolici, 25 la suta dintre ei sufera de tulburari psihice severe.

Tulburari psihice difera in functie de sex. Femeile care au tulburari cauzate de consumul de alcool au adesea un diagnostic psihiatric  care se manifesta prin: depresie majora, anxietate, tulburare de panica, bulimia, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), sau tulburarea de personalitate.

Barbatii care au tulburari datorate consumului de alcool au se manifesta prin: narcisist sau tulburari antisociale de personalitate , tulburare bipolara, schizofrenie, tulburari de impuls sau de tulburare de deficit de atentie, hiperactivitate.

Alcoolism: cauze

Un amestec complex de factori genetici si de mediu influenteaza riscul de dezvoltare a alcoolismului. Genele care influenteaza metabolismul alcoolului influenteaza, de asemenea, riscul de alcoolism, si poate fi indicata de un istoric familial.

Consumul de alcool la o varsta frageda poate influenta expresia genelor care cresc riscul dependentei de alcool.

Traumatismul sever din copilarie este, de asemenea, asociat cu o crestere generala a riscului de dependenta de alcool.

Tratament alcoolism

Tratamentele sunt variate, deoarece exista mai multe perspective de alcoolism. Cei care se apropie alcoolismul ca o afectiune sau o boala se recomanda tratamente diferite. Cele mai multe tratamente se concentreza pe sprijinirea oamenilor sa intrerupa consumul de alcool, urmat de o formare de viata si/sau sprijin social pentru a-i ajuta sa reziste o revenire.

Din moment ce alcoolismul implica mai multi factori care incurajeaza o persoana sa-si continue bautul, ele trebuie sa fie abordate diferit pentru a preveni cu succes o recidiva. Un exemplu de acest tip de tratament este detoxifierea, urmata de o combinatie de terapie de sustinere si participarea la grupuri de auto-ajutor.

Detoxifierea de alcool

Dezintoxicare de alcool sau “detoxifiere” pentru alcoolici este o oprire brusca a consumului de alcool impreuna cu inlocuirea de medicamente, cum ar fi benzodiazepinele , care au efecte similare pentru a preveni retragerea de alcool .

Detoxifierea nu trateaza de fapt alcoolismul, si este necesar sa  urmezi programul de detoxifiere cu un program de tratament adecvat pentru dependenta de alcool sau de abuz pentru a reduce riscul de recidiva.

Alcoolismul are efecte negative grave asupra functiei creierului; in medie, este nevoie de un an de abstinenta pentru a recupera deficitele cognitive efectuate cauzate de abuzul cronic de alcool.

Psihologic

Un centru regional de servicii pentru Alcoolicii Anonimi .
Diferite forme de terapie de grup sau psihoterapie pot fi utilizate pentru a face fata problemelor psihologice care stau la baza, care sunt legate de dependenta de alcool, precum si sa ofere competente de prevenire a recidivei. Reciproc-help abordarea de grup-consiliere este una dintre cele mai comune modalitati de a ajuta alcoolicilor mentine sobrietate. [ 14 ] [ 15 ] Alcoolicii Anonimi a fost una dintre primele organizatii formate pentru a oferi consiliere reciproc, neprofesionisti, si este in continuare cea mai mare. Altele includ LifeRing Secular de recuperare , SMART recuperare , Femei pentru Sobrietatea , si organizatii seculare pentru Sobrietatea .

Tratamentul de intretinere include:

 • educatia corespunzatoare legata de consumul de alcool;
 • consilierea psihologica individuala si de grup, pentru a reevalua problemele legate de consumul excesiv de alcool;
 • terapia cognitiv-comportamentala;
 • terapia motivationala (stabilirea unui plan corespunzator pentru a evita consumul de alcool;
 • programul de recuperare in 12 pasi, ofera sprijinul necesar unei recuperari complete;
 • integrarea intr-un grup de sustinere, precum Alcoolicii Anonimi (AA); aceste grupuri recomanda deseori si prezenta membrilor familiei (in special in cazul adolescentilor care sunt tratati pentru dependenta de alcool).

Administrarea medicatiei adjuvante:

 • disulfiram, este un medicament care reduce efectele “placute” date de alcool si induce, de asemenea, anumite simptome neplacute (greata) declansate odata cu consumul de alcool;
 • naltrexone, care reduce placerea secundara consumului de alcool;
 • acamprosate, scade dorinta de a consuma alcool;
 • topiramate, este un medicament folosit in tratamentul crizelor epileptice.

Un numar destul de mare de alcoolici, prezinta dupa un anumit interval, recidiva simptomelor datorate consumului de alcool. Chiar si in acest caz, nu este recomandat ca persoana in cauza sa renunte la tratament. Este posibil ca in cazul recidivelor, sa se repete anumiti pasi din program, dar acest lucru nu inseamna ca este periclitat succesul tratamentului.

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *